3

Dirofilarioza este o boala deloc noua, prima oara fiind semnalata in anul 1847. Se intalneste oriunde poate trai si coechipierul ei (vectorul ei) ţânţarul. A devenit o afecţiune foarte frecventă, fiind intalnita in multe regiuni ale lumii.

Viermele cardiac sau dirofilarioza (Dirofilaria immitis) este raspandita prin intermediul intepaturii tantarului. Cand gazda (cainele sau pisica) este intepata, larvele parazitului sunt depozitate sub piele langa locul intepaturii. Larvele migreaza din rana in circulatia sanguina si ajung la inima si la arterele pulmonare. Larva de dimensiuni ce poate fi vazuta numai la microscop, ajunge in 6-7 luni in forma adulta la 30 centimetri. Femelele adulte incep sa produca microfilarii care incep sa circule prin vasele de sange, microfilarii ce pot fi inghitite de alti tantari si transmise mai departe altor caini si pisici.

Deoarece viermii pot trai intre 5-7 ani in caini si 2-3 ani in pisici, fiecare sezon cu tantari duce la o creştere a numarului de viermi in animalele neprotejate.

Acest articol are inserate date stiintifice, dar cel mai mult vom discuta despre experienţa medicilor din clinica VetCenter cu pacienti diagnosticati cu Dirofilaria immitis (forma larvara si adulta).

Sunt peste 6 ani de cand ne informam proprietarii despre pericolul nevazut ce il reprezinta acesta boala, datorita zonei unde ne desfasuram activitatea: zona de nord a judetului Ilfov, zona caracterizata de prezenta lacurilor si canalelor de colectare a apelor.

In anul 2014 am participat la un studiu in colaborare cu o firma producatoare de medicamente de uz veterinar, din dorinţa de a capata date statistice despre infestatia cainilor cu acest parazit. Rezultatele nu sunt deloc optimiste, la cei peste 100 de caini testate atat pentru Dirofilaria immitis cat si pentru microfilarii, a rezultat un procent de 70 % pozitivi la ambele forme si 20 % pozitivi la microfilarii.

Statisticile arata ca in Romania prevalenta (preponderenta) speciei Dirofilaria immitis a fost si este diferita in funcţie de autorii studiilor. In 1996 s-a raportat un procent de 65% de caini infestati, in 2007: 23,07% si in 2008: 29,31%.

Preponderenta crescuta a dirofilariozei cardiovasculare (Dirofilaria immitis) poate fi consecinta cresterii populatiei canine si a lipsei masurilor de preventie (mai putin de 1% din proprietari folosesc substanta antiparazitare care au efect si impotriva tantarilor). In plus, valorile infestatiei cu D. immitis sunt influentate direct de densitatea populatiei de tantari, de specia acestora, posibilitatea lor de inmultire, dar si de variabilele climatice si de mediu (temperatura, umiditate, precipitatii, vegetatia si prezenta cursurilor de apa). Imediata apropiere a lacurilor din partea de nord a judetului Ilfov face ca zona sa fie intens parazitata de tantari, de aici si procentul extrem de ridicat de caini infestati.

Ciclul biologic (etapele de dezvoltare) al speciei Dirofilaria immitis consta in cinci stadii larvare care se dezvolta in gazda vertebrata si tantarul, cu rol de gazda intermediara si vector (transmitator).

Microfilariile au o peridiocitate circadiana unica in circulatia periferica pe perioada a 24 ore. Vectorii (tantarii) au si ei un ritm circadian dupa care se hranesc. Cea mai mare concentratie de microfilarii apare atunci cand tantarii sunt cei mai activi, adica seara incepand cu ora 18.

a

Receptivitatea este foarte mare la caine, cainii in varsta de peste 1,5 ani par mai receptivi, iar la cainii de vanatoare si cei de la stana infestatia este mai mare, din cauza ca ei au mai mult timp contact cu tantarii. Sursele de infestatie sunt reprezentate de caini, acestia putand avea pana la 30.000 microfilarii/ml de sange. BLANA MARE a cainilor NU ii protejeaza impotriva atacului tantarilor.

Infestarea animalelor are loc pe cale cutanata, prin intepatura tantarului. Transmiterea transplacentara (de la mama gestanta la pui) este posibila.

Parazitul adult traieste in sangele animalului intre 3-8 ani, iar microfilariile intre cateva luni, pana la un an, daca nu incep sa se dezvolte.

Nu se cunoaste inca de ce Wolbachia pipientis, o bacterie gram negativa, este atat de importanta pentru parazit. A fost sugerat faptul ca , viermele ajuta bacteria sa se inmulteasca, iar bacteria ii furnizeaza substante hranitoare parazitului.

Figura 1: Testare Dirofilaria immitis 3 din 6 caini pozitivi

Nu mai putem continua pe principiul “mie nu mi se poate intampla”!!!

Semnele clinice:

CAINE

  • Viermii produc leziuni la nivelul plamanilor si arterelor pulmonare
  • Tuse moderata
  • Refuza miscarea
  • Scăderea apetitului
  • Scăderea in greutate
  • Ameteala dupa efort

semnInfestatiile in stadiu incipient nu provoaca semne clinice!

PISICA

  • Daca sunt infestate, semnele clinice includ:
  • Tuse si dispnee (dificultate in respiratie)
  • Afectiuni respiratorii
  • Poate sa apara moartea subita

semnSemnele clinice pot sa nu fie prezente!

bDiagnosticul la noi in clinica se face diferentiat, examinam la microscop frotiuri de sange periferic (recoltam putin sange) pentru detectia microfilariilor, iar pentru Dirofilaria immitis adult utilizam teste antigenice specifice, care se bazeaza pe identificarea antigenelor circulante ale femelelor gestante de D. immitis.

Puii de caine nu trebuie testati mai devreme de varsta de 7 luni (femela de Dirofilaria immitis se maturizeaza si incepe sa secrete suficienti antigeni incat testul sa iasa pozitiv dupa aceasta perioada).

Daca un test iese pozitiv, se recomandă repetarea acestuia.

Ecografic este posibila vizualizarea viermilor. Hematologic, se constata eozinofilie si bazofilie. Examenul biochimic evidentiaza: albuminuria, hemoglobinuria, bilirubinurie, azotemia si cresterea enzimelor serice. Toate cele 3 investigatii medicale pot fi efectuate la noi in clinica.

Prognosticul vital este grav, boala punand in pericol viata câinelui. Rapiditatea evoluţie este dependenta de gradul de infestatie, varsta si efortul depus de caine.

Figura 2: Testare microfilarii, adulti, hematologie si biochimie

Diagnosticarea la pisici

  • Diagnosticarea se face cu dificultate, pisicile prezentand rareori microfilarii. Se pot utiliza testele antigenice, dar  de cele mai multe ori, testul este negativ dar asta nu exclude infestarea cu Dirofilaria la pisici.
  • Testul antigenic este sensibil la infestarea cu femele adulte de Dirofilaria; prezenta doar a masculilor sau infestarea cu stadii imature este o situatie mai des intalnita la pisici.
  • Testarea pentru anticorpi si antigene impreuna cu examinarea imagistica cresc sansele unui diagnostic corect.

Nota autorului: Dirofilaria la pisici este inca in studiu, informatii noi aparand cu fiecare studiu finalizat.

Preventia:

  • Pisicile care locuiesc exclusiv in casa nu sunt protejate impotriva bolii (tantarul, transmitatorul bolii nu cunoaste bariere)
  • Medicatia preventiva impotriva Dirofilariei este foarte eficienta atunci cand se utilizeaza constant si dupa un program bine stabilit
  • Actiunea medicatiei preventive are un timp limitat de actiune si nu va proteja animalul impotriva unor infectii viitoare daca nu se continua administrarea conform indicatiilor medicului veterinar
  • Medicatia preventiva poate fi extrem de eficienta, sigura, usor de folosit, mult mai ieftina decat tratamentul (in cazul cainilor) si protejeaza si impotriva altor paraziti
  • Cum NU exista tratament pentru PISICI, preventia este cruciala pentru viata acestora!!!
  • Multi proprietari sunt sceptici in privinta existentei bolii, crezand ca “au mai inventat medicii veterinari ceva pentru care sa le ia banii”. Din pacate, cei mai sceptici proprietari au inteles gravitatea bolii dupa ce au pierdut un caine care a murit subit.
  • Proprietarii sunt si ei oameni si in tumultul vietii cotidiene uita sa administreza regulat medicatia preventiva in sezonul cald cand sunt tantari
  • Cainii si pisicile pot sa scuipe sau sa vomite medicatia administrate lunar
  • Calatoriile si incalzirea globala au determinat prelungirea perioadei in care exista tantari
  • Cainii cu blana foarte lunga NU sunt protejati impotriva intepaturilor de tantari, cum am fi tentati sa credem
  • Majoritatea medicatiei preventive pentru larvele de Dirofilaria elimina si parazitii intestinali (ascarizi si tenii) ceea ce duce la excretarea acestora in mediul inconjurator, pentru a preveni reinfestarea sau infestarea altor animale recomandăm strangerea imediata a fecalelor. Unii paraziti intestinali pot fi transmisi si la oameni.
  • Medicatia preventiva exista sub forma de pastille sau pipete spot on
  • Medicatia este sigura si foarte eficienta cand este administrata continuu (din aprilie pana in octombrie pentru clima din Romania)
  • Majoritatea medicatiei preventive are efect si asupra viermilor intestinali
  • Pipetele spot on au efect de protectie si impotriva puricilor si capuselor
  • Administrarea lunara (Aprilie-Octombrie pentru Romania) si utilizarea pe perioada rece a unui medicatii impotriva ascarizilor si teniilor previne riscul zoonozelor (boli transmise de la animale la oameni)
Nimeni nu isi doreste sa afle ca are un caine bolnav de Dirofilarioza dar partea buna este ca exista tratament si ca cei mai multi pacienti sunt tratati cu success.

Scopul tratamentului este de a stabiliza starea clinica a animalului, de a elimina parazitii adulti si de a elimina microfilariile ce pot infesta tantarii care sunt vectori ai bolii si de a avea cat mai putine efecte adverse la tratament.

Pana in prezent nu s-a produs o substanta eficace atat impotriva adultilor cat si impotriva larvelor.

Noi tratam fiecare caz personalizat, analizam beneficiile si riscurile, investigam pacientul si apoi concepem un protocol terapeutic care ne-a purtat spre success pana acum.

Tratamentul la caini efectuat in centrul medical Vetcenter are mai multi pasi:

  1. Analize biochimice si hematologice dupa ce avem confirmarea diagnosticului de Dirofilarioza
  2. Examinarea cardiologica a pacientului (se efectueaza in clinici partenere de catre medici veterinari specializati in Cardiologie)
  3. Limitarea efortului fizic. Aceasta cerinta pare sa fie cea mai grea de indeplinit, in majoritatea cazurilor fiind vorba de pacienti de talie foarte mare: ciobanesti germani, mioritici, caucazieni, rottweileri,cane corso, braci, caini obisnuiti sa alerge liberi prin curte. Dar activitatea fizica a câinelui trebuie oprita imediat ce s-a confirmat diagnosticul, deoarece miscarea poate creste sansa ca viermii sa creeze probleme in plamani si inima. Cu cat cainele prezinta mai multe semne de boala cu atat activitatea fizica va trebui limitata.
  4. Stabilizarea starii câinelui. Inainte de a incepe tratamentul Dirofilariozei este necesara pregatirea organismului pentru a putea trece cu succes de toate riscurile.
  5. Administrarea premedicatiei. O data ce medicul veterinar a stabilit un protocol terapeutic, acesta trebuie urmat cu rigurozitate si consecventa. Cainii care nu prezinta semne clinice sau au manifestari moderate cum ar fi tuse sau oboseala dupa efort, au cele mai multe sanse ca tratamentul sa fie un success. Si formele mai grave pot fi tratate cu success dar posibilitatea aparitiei complicatiilor este mai mare. Gravitatea bolii nu este intotdeauna corelata cu gravitatea simptomelor iar cainii infestati masiv pot sa nu manifeste semne clinice.
  6. Aministrarea adulticidului in decursul a 31 zile, fie in ziua 1 si 2 si apoi in ziua 31; fie in ziua 1 apoi in ziua 30 si 31 in funcţie de stadializarea bolii (stadializarea este stabilita de cardiolog). Adulticidul se administreaza impreuna cu o perfuzie pentru a ajuta organismul sa faca fata stresului, protectoare hepatice, vitamine si ce mai impune situatia pacientului.

cFigura 3: Dingo, mascul, 14 ani, a avut nevoie de oxigenoterapie pe durata tratamentului pentru Dirofilarioza:

La fel ca si cainii si pisicile pot fi infectate cu Dirofilarioza. Exista diferente intre modul de diagnosticare si abordarea terapeutica. Deoarece pisica nu este gazda ideala pentru dirofilaria, unele infestari se rezolva de la sine, dar pot creea probleme ale sistemului respirator. Dirofilariile in sistemul circulator pot afecta de asemenea sistemul imunitar si pot provoca tuse, respiratie suieratoare si dispnee (greutate in respiratie). Dirofilariile care infesteaza pisica pot migra si in alte organe cum ar fi creier, ochi, maduva spinarii. Complicatii grave cum sunt trombembolismul pulmonar sau pneumonia pot aparea cand viermii adulti mor in corpul pisicii.

Diagnosticul poate fi complicat de pus, necesitand o consultatie, o radiografie, o hemoleucograma si teste sanguine. Se recomandă si efectuarea unei ecografii.

Din pacate pentru tratarea pisicilor nu exista nici un medicament aprobat si tratamentul administrat cainilor nu este sigur pentru pisici. Tot ce se poate face pentru pisici este o buna supraveghere medicala si stabilizarea starii animalului.

Monitorizati pisica; pisicile pozitive la Dirofilarioza trebuie sa faca radiografie toracica la fiecare 6 pana la 12 luni. Daca apar semne clinice se impune administrarea unui tratament medicamentos.

Daca pisica prezinta complicatii se impune spitalizarea in scopul administrarii fluidelor intravenous, medicamentelor pentru simptomele cardiace si pulmonare, antibiotice si ingrijire specializata. In anumite cazuri se recomandă si este posibila, indepartarea chirurgicala a viermilor.

Preventia este singura metoda de a proteja pisica impotriva acestei bolii, fie ca e vorba de pisici care traiesc exclusiv in casa sau de cele care au acces si afara. Este foarte important sa administrati pisicilor lunar medicatie antidirofilaria, ce se gaseste in cabinetele veterinare fie sub forma de pastille sau pipete spot on. Medicatia preventiva duce la oprirea dezvoltarii larvelor de Dirofilaria daca pisica este intepata de un tantar purtator.