Dirofilarioza este o boala deloc noua, prima oara fiind semnalata in anul 1847. Se intalneste oriunde poate trai si coechipierul ei (vectorul ei) ţânţarul. A devenit o afecţiune foarte frecventă, fiind intalnita in multe regiuni ale lumii.
Viermele cardiac sau dirofilarioza (Dirofilaria immitis) este raspandita prin intermediul intepaturii tantarului. Cand gazda (cainele sau pisica) este intepata, larvele parazitului sunt depozitate sub piele langa locul intepaturii. Larvele migreaza din rana in circulatia sanguina si ajung la inima si la arterele pulmonare. Larva de dimensiuni ce poate fi vazuta numai la microscop, ajunge in 6-7 luni in forma adulta la 30 centimetri. Femelele adulte incep sa produca microfilarii care incep sa circule prin vasele de sange, microfilarii ce pot fi inghitite de alti tantari si transmise mai departe altor caini si pisici.
Deoarece viermii pot trai intre 5-7 ani in caini si 2-3 ani in pisici, fiecare sezon cu tantari duce la o creştere a numarului de viermi in animalele neprotejate.
Acest articol are inserate date stiintifice, dar cel mai mult vom discuta despre experienţa medicilor din clinica VetCenter cu pacienti diagnosticati cu Dirofilaria immitis (forma larvara si adulta).
Sunt peste 6 ani de cand ne informam proprietarii despre pericolul nevazut ce il reprezinta acesta boala, datorita zonei unde ne desfasuram activitatea: zona de nord a judetului Ilfov, zona caracterizata de prezenta lacurilor si canalelor de colectare a apelor.
In anul 2014 am participat la un studiu in colaborare cu o firma producatoare de medicamente de uz veterinar, din dorinţa de a capata date statistice despre infestatia cainilor cu acest parazit. Rezultatele nu sunt deloc optimiste, la cei peste 100 de caini testate atat pentru Dirofilaria immitis cat si pentru microfilarii, a rezultat un procent de 70 % pozitivi la ambele forme si 20 % pozitivi la microfilarii.
Statisticile arata ca in Romania prevalenta (preponderenta) speciei Dirofilaria immitis a fost si este diferita in funcţie de autorii studiilor. In 1996 s-a raportat un procent de 65% de caini infestati, in 2007: 23,07% si in 2008: 29,31%.
Preponderenta crescuta a dirofilariozei cardiovasculare (Dirofilaria immitis) poate fi consecinta cresterii populatiei canine si a lipsei masurilor de preventie (mai putin de 1% din proprietari folosesc substanta antiparazitare care au efect si impotriva tantarilor). In plus, valorile infestatiei cu D. immitis sunt influentate direct de densitatea populatiei de tantari, de specia acestora, posibilitatea lor de inmultire, dar si de variabilele climatice si de mediu (temperatura, umiditate, precipitatii, vegetatia si prezenta cursurilor de apa). Imediata apropiere a lacurilor din partea de nord a judetului Ilfov face ca zona sa fie intens parazitata de tantari, de aici si procentul extrem de ridicat de caini infestati.
Ciclul biologic (etapele de dezvoltare) al speciei Dirofilaria immitis consta in cinci stadii larvare care se dezvolta in gazda vertebrata si tantarul, cu rol de gazda intermediara si vector (transmitator).
Microfilariile au o peridiocitate circadiana unica in circulatia periferica pe perioada a 24 ore. Vectorii (tantarii) au si ei un ritm circadian dupa care se hranesc. Cea mai mare concentratie de microfilarii apare atunci cand tantarii sunt cei mai activi, adica seara incepand cu ora 18.
Receptivitatea este foarte mare la caine, cainii in varsta de peste 1,5 ani par mai receptivi, iar la cainii de vanatoare si cei de la stana infestatia este mai mare, din cauza ca ei au mai mult timp contact cu tantarii. Sursele de infestatie sunt reprezentate de caini, acestia putand avea pana la 30.000 microfilarii/ml de sange. BLANA MARE a cainilor NU ii protejeaza impotriva atacului tantarilor.
Infestarea animalelor are loc pe cale cutanata, prin intepatura tantarului. Transmiterea transplacentara (de la mama gestanta la pui) este posibila.
Parazitul adult traieste in sangele animalului intre 3-8 ani, iar microfilariile intre cateva luni, pana la un an, daca nu incep sa se dezvolte.
Nu se cunoaste inca de ce Wolbachia pipientis, o bacterie gram negativa, este atat de importanta pentru parazit. A fost sugerat faptul ca , viermele ajuta bacteria sa se inmulteasca, iar bacteria ii furnizeaza substante hranitoare parazitului.
Figura 1: Testare Dirofilaria immitis 3 din 6 caini pozitivi
Nu mai putem continua pe principiul “mie nu mi se poate intampla”!!!
Semnele clinice:
CAINE
- Viermii produc leziuni la nivelul plamanilor si arterelor pulmonare
- Tuse moderata
- Refuza miscarea
- Scăderea apetitului
- Scăderea in greutate
- Ameteala dupa efort
Infestatiile in stadiu incipient nu provoaca semne clinice!
PISICA
- Daca sunt infestate, semnele clinice includ:
- Tuse si dispnee (dificultate in respiratie)
- Afectiuni respiratorii
- Poate sa apara moartea subita
Semnele clinice pot sa nu fie prezente!
Leave A Comment