Sterilizarea este îndepărtarea chirurgicală a organelor reproducătoare la masculi ( testicole) şi femele ( ovare şi uter) având ca scop controlul populaţiei, beneficii medicale, controlul bolilor transmise genetic sau modificărilor comportamentale.
Sterilizarea – Motive PRO si CONTRA sterilizării:
- PRO1) Prevenirea puilor nedoriți : suprapopularea și părăsirea puilor nedoriți sunt cele mai cunoscute efecte secundare ale deținerii în mod iresponsabil a unui animal.
2) Reducerea răspândirii bolilor genetice: împerecherea câinilor nu duce doar la producerea de pui, ci este mai ales transfer de gene și defecte genetice de la o generație la alta. Proprietarii de femele/masculi ce au defecte conformaționale, comportamentale etc. trebuie să-și sterilizeze animalele.
3) Prevenția şi tratamentul bolilor ovariene şi uterine: endometrite, cancer uterin, cancer ovarian, hiperplazie endometrială chistică, piometru, prolaps sau torsiune uterină etc).
4) Prevenția sau reducerea bolilor induse hormonal: este bine cunoscut că toate femelele suferă de o varietate de boli sau condiții medicale ce sunt asociate direct cu nivelul ridicat de estrogen sau progesteron. Aceste condiții includ: hiperplazie vaginală, neoplazie mamară, piometru, pseudogestație, dermatită indusă hormonal etc.
Modificările comportamentale datorate hiperestrogenismului și hipersecreției de testosteron includ: nimfomania, libidou crescut, montarea jucăriilor, marcarea teritoriului cu urină, plecarea de acasă, bătăile iscate cu alt câine.
5) Reducerea atracției către masculi: se știe prea bine că o femelă în călduri este simțită datorită feromonilor pe care-i eliberează, de la depărtare de masculi, așa că, nu de multe ori sarcina de a plimba o cățea în călduri este o adevărată provocare pentru stăpâni. Și chiar dacă femela stă în curte aceasta poate avea vizitatori nepoftiți. - CONTRA:
1) Câinele poate deveni supraponderal sau obez: studiile arată că animalele sterilizate necesită cu până la 25% mai puține calorii pentru menținerea unei greutăți optime. Asta deoarece rata metabolică a acestora e mai mică. Vor deveni obezi doar dacă proprietarul va continua să hrănească animalul cu aceeași cantitate sau chiar cu mai multă hrană decât înaintea sterilizării.
2) Sterilizarea este egală cu pierderea unui potențial genetic valoros: nu putem nega acest lucru, însă se aplică la un animal cu o linie de pedigree valoroasă, și nu la metiși sau la cei cu defecte genetice.
3) O cantitate prea mică de estrogen ca urmare a sterilizării (la o vârstă <5 luni) poate provoca o lipsă de dezvoltare a caracterelor feminine, menținerea comportamentului juvenil sau incontinență urinară.
4) Ca orice procedură invazivă exista și riscuri: chiar dacă procedura chirurgicală este de rutină pentru majoritatea chirurgilor, este de reținut că animalele pot muri datorită unor complicații anestezice și/sau chirurgicale. Pentru a preveni riscurile anesteziei și complicațiilor post operator intervenția chirurgicală de sterilizare/castrare se face după efectuare unui set minim de analize: hematologice și biochimice.
Recomandări curente pentru vârsta sterilizării:
Majoritatea medicilor veterinari recomandă sterilizarea femelei la vârsta de 5-7 luni sau chiar mai mult, însă ideal ar fi înainte de a se instala primul ciclu de călduri. Motivul pentru care se așteaptă până la vârsta de 5-7 luni este singuranța anesteziei generale. Animalele prea tinere au timpul de recuperare din anestezie mai mare și pot suferi reacții adverse mai frecvent, mai ales disfuncții hepatice și renale. Exista risc crescut de hipotermie și hipoglicemie la vârste mici.
Vârsta optima pentru sterilizare depinde de mai mulți factori, sunt studii care recomandă sterilizarea înaintea primului ciclu de călduri (vârsta de 5-7 luni) și studii care recomandă sterilizarea după vârsta de 2 ani, la câinii de talie mare. Perioada optimă pentru fiecare animal se va alege după consultul la medicul veterinar, fiecare pacient fiind unic.
Pregătirea anteoperatorie:
- Aceasta începe de acasă. Animalul nu trebuie hrănit din seara dinaintea intervenției chirurgicale, astfel încât să nu existe mâncare în stomac, căci în timpul anesteziei se poate declanșa voma și aceasta poate fi inhalată în pulmon, rezultând pneumonia ab ingestis.
- Apa nu trebuie restricționată.
- Dacă se dorește îmbăierea animalului aceasta se realizează înaintea chirurgiei, căci după aceasta trebuie așteptat minim 2 săptămâni.
- Animalul va fi examinat de medicul veterinar pentru a se asigura că este sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale. Trebuie să se efectueze anteoperator un set de analize de sânge pentru evaluarea funcțiilor hepatice și renale, a timpului de coagulare etc.
Îngrijirea postoperatorie:
- Se va hrăni animalul cu o cantitate mică de hrană, în noaptea zilei în care s-a efectuat intervenția. Mulți refuză hrana.
- Nu este neapărat necesar, însa este bine de hrănit animalul câteva zile postchirurgical cu mâncare cu o consistență scăzută sau cu mâncare comercială pentru convalescenți.
- Se evită exercițiul fizic minim 2 săptămâni pentru a permite vindecarea.
- Se verifică zilnic locul incizional și nu se lasă animalul să se lingă la acest nivel. Pentru protecție se pot folosi gulere de protecție și/sau cămașa Alfort pentru protecție.
- Nu se administrează medicamente analgezice umane!
Complicații postchirurgicale:
- Durere
- Umflarea locului incizional: pot aparea seroame, hernii, abcese local
- Desfacerea suturii (parțial/complet)
- Infectarea rănii
- Reacții locale la materialul de sutură
- Hemoragii incizionale excesive
- Insuficiența renală acută postoperatorie
Mituri și intrebări frecvente despre sterilizare:
I: Toate animalele sterilizate iau în greutate?
R: NU, devin obeze doar dacă proprietarul îl va hrăni neadecvat.
I: Fară organele reproducatoare animalul nu va mai fi la fel?
R : Stăpânii atribuie sentimente umane şi emoții umane patrupedelor lor.
I: Femelele trebuie să aibă măcar o gestație înainte de sterilizare?
R: NU, nu trebuie acest lucru pentru a se definitiva emoțional sau comportamental.
I: Femelele trebuie sa aibă un rând de pui înainte de a fi sterilizate?
R: Absolut NU. Este iresponsabil din punct de vedere al stăpânului şi nu face decât să crească numarul puilor parasiţi.
I: Veterinarul ne sfătuieşte să sterilizam animalul doar pentru bani şi nu pentru sănătatea animalului.
R: FALS, căci mai mulți pui ar însemna mai mulți bani. Însă se ia în calcul sănătatea individului prezentat.
De ce nu se vaccinează sub anestezie? Căci pentru a fi eficient un vaccin, animalul trebuie să aibăa un sistem imun capabil să dea un răspuns imun adecvat.
I: Poate fi sterilizată femela în călduri?
R: Este posibil, însă nu este la fel de bine sau sigur ca şi o intervenție la un animal ce nu e în călduri. Se așteaptă 2 săptămâni după ce au încetat semnele de călduri.
I: Femela sterilizată va prezenta incontinență urinară?
R: Exista posibilitatea, mai mare de a dezvolta incontinenţă urinară datorită nivelului scăzut de estrogen ce acționează direct asupra sfincterului vezicii urinare, decât la femelele nesterilizate ( dar acestea o pot dezvolta cu înaintarea în vârstă).
Echipa VETCENTER Otopeni
Leave A Comment