Ce obiceiuri şi alimente trebuie evitate în perioada sărbătorilor?
Pentru multi romani perioada sărbătorilor este un moment petrecut alături de familie, înconjurati de pisica sau cainele familiei, iar ca aceste momente sa ramana in amintirea colectiva ca timp de calitate petrecut alături de cei dragi, trebuie sa fie urmarite cu strictete cateva sfaturi privind alimentatia animalelor din familiei.
- Nu exagerati cu recompensele. Daca vreti sa fiti un parinte bun cu animalele dvs., oferiti-le recompense recomandate de medicul veterinar cum sunt bucatelele de carne deshidratata sau gatiti-le recompense special pentru ele. Fiti siguri ca oaspeti dvs. vor fi tentati sa ofere mancare pe sub masa in momenetele dvs. de neatentie, asa ca va trebui sa ii informati pe toti invitatii care sunt regulile de hranire ale animalelor dvs.
- NU dati oase animalelor. Pentru unii oameni este tentant sa le ofere animalelor oasele ramase, mai ales daca aveţi niste animale foarte bune la actorie, care isi utilizeaza toate atuurile atunci cand cersesc la masa. Toate oasele pot sfarama dinţi, sfasia cavitatea bucala sau pot produce blocaje pe traiectul digestiv.Sursa foto: newbloggycat.com
- Depozitati cu atentie gunoiul. Fiti foarte atenti unde depozitati gunoiul, cainii si pisicile sunt cunoscuti pentru abilitatea de a patrunde in locuri nepermise. Accesul la gunoi poate insemna ingerarea servetelelor, bucatilor de plastic sau sticla, resturi alimentare, alimente toxice pentru animale.
- NU lasati la indemana bauturile alcoolice. In special pisicile, datorita curiozitatii specifice pot bea diverse bauturi alcoolice, lasate nesupravegheate pe masa sau dulapuri. O cantitate foarte mica de lichior poate fi mortala pisicilor si cainilor. Chiar si paharele in care a fost alcool pot fi periculoase pentru animalele de companie.
- Atentie la indulcitori, in special Xylitol. Xylitolul, cel mai popular adivit alimentar utilizat in mancarurile hipocalorice, este mortal pentru caini. Verificati etichetele mancarurilor, in special dulciurilor, produselor de panificatie sau jeleuri.
- Laptele si inghetata, mai bine NU! Cand terminati de pregatit inghetata, mai bine puneti bolul direct la spalat decat sa il oferiti câinelui sa linga ce a ramas in el. O cantitate mica de lapte, pentru un caine cu sensibilitate alimentara poate fi cauza tulburarilor digestive, cum este diareea.
- Dulciuri si ciocolata, nu, nu,nu! Daca nu stiati deja, este total contraindicat sa ii oferi câinelui ciocolata sau prajituri cu ciocolata. Din fericire, pisica nu are receptori pentru gustul dulce la nivelul limbii, asa ca cel mai probabil va refuza dulciurile. Obezitatea, tulburarile digestive (diaree), pancreatita sau chiar diabet pot fi consecintele consumului de dulciuri la animale.
- Grasimi, mancaruri pane, prajituri glazurate – oamenilor le place sa adauge grasimi si carbohidrati pentru a amplifica gustul mancarii. Daca vreti sa hraniti animalul dvs. cu mancarea gatita pastrati aceasta mancare cat mai simpla si naturala. Grasimile sunt ca un “pumn in stomac” pentru animalul dvs. si va pot trimite de urgenta la medicul veterinar.
Noi va incurajam sa va hraniti sanatos animalele dvs. de companie. Carnea cu un continut echilibrat de proteina cum este curcanul sau carnea de pui, fasole verde proaspata, broccoli, telina, cartofi dulci si dovleac sunt ingrediente excelente ce pot forma masa de sarbatori a companionilor dvs.
Echipa Vetcenter
Leave A Comment