Recoltarea de sânge la câine și pisică este o manopera medical veterinară uzuală la noi în cabinet.
Recoltăm sânge pentru analize biochimice, hematologice, pentru detecția unor boli cu teste rapide (dirofilarioză, leishmanioză, toxoplasmoză, imunodeficiența pisicii – SIDA pisicii), pentru a trimite probele la laboratoarele partenere.
Pentru a avea cele mai concludente rezultate e nevoie de o pregătire prealabilă, cel mai important este ca animalul să fii mâncat cu cel puțin 8 ore, ideal 12 ore înaintea recoltării (influențează rezultatul mai multor parametri).
În centrul medical veterinar Vetcenter recoltarea probelor de sânge se efectuează de către un medic veterinar pe o masă specială, dotată cu sistem hidraulic acționat cu telecomandă (la nevoie masa poate fi coborâtă sau ridicată), în prezența proprietarului. Proprietarul poate opta pentru a fi prezent în timpul manoperei și va ajuta la contenția (ținerea) animalului pe parcursul procedurii sau poate să părăsească sala de tratament, dacă nu îi place să vadă sânge sau este foarte emoționat. Animalele de companie sunt foarte conectate la stările emoționale ale proprietarilor și pentru a diminua stresul atât al lor cât și al proprietarilor vă încurajăm să ne spuneți dacă vreți să fiți prezenți sau nu în timpul recoltării. Contenția, dacă se impune, poate fi asigurată și prin folosirea botnițelor de diferite mărimi pentru câini sau folosirea unor genți speciale pentru imobilizarea pisicilor.
Cu ajutorul unui garou special pentru animale se va realiza staza venoasă. Dupa o dezinfecție riguroasă și bine efectuată pe zona abordată, urmează puncția venei cu ajutorul unui fluturaș steril de unică folosință sau a unui ac special ce se conecteză direct la vacutainer, medicul alegând cea mai bună și sigură variantă pentru fiecare pacient, apoi se colectează sângele în vacutainere speciale pentru fiecare analiză ce se dorește a fi efectuată. Vacutainerele sunt recipiente de recoltare sterile special concepute pentru recoltarea cât mai facilă a probelor de sange si sunt de mai multe tipuri, adecvate tipului de analizele solicitate. Dupa umplerea vacutainerului, se scoate fluturașul din venă, se pune compresa la locul întepăturii și se scoate garoul. Pentru unele animale aceasta experienta nouă poate să creeze neliniște, nervozitate sau frică. Trebuie să știți că procedura de recoltare nu este dureroasă, animalul simțind doar înțepătura pielii.
Pregătirea animalului pentru recoltarea de sânge
Cel mai important: NU îl hrăniți cu 8-12 ore înainte!
Pentru a fi mai ușor proprietarilor, sugerăm să veniți la recoltarea de sânge în cursul dimineții, animalul primind ultima masă cu o seară înainte. Noi suntem pregătiți să recoltăm sânge în orice moment al zilei dacă sunt îndeplinite condițiile de recoltare sau dacă starea medicală a pacientului o impune.
Apă pot primi tot timpul, este indicat să se hidrateze înaintea recoltării pentru a facilita manopera de prelevare de sânge. Dacă afară este cald cu atât mai mult trebuie să fiți atenți la cantitatea de apă consumată de companionii dvs.
Nu mergeți cu animalele în parc sau la alte activități fizice intense, animalul trebuie să fie liniștit și odihnit înainte de recoltare. Câinii de vânătoare și cei de sport trebuie să aibă minim o zi de pauză înaintea recoltării.
La câinii și pisicile aflate sub tratament e foarte important să îi menționați medicului veterinar ce medicamente primește animalul dvs.
Ne dorim să vă oferim cele mai bune rezultate și cele mai concludente, pentru asta aparatura din cadrul Vetcenter trece prin controale periodice pentru a ne asigura că funcționează la cele mai înalte standarde. Analizorul hematologic și cele două analizoare biochimice, unul umed și unul uscat pe care le deținem ne ajută să vă oferim cu rapiditate (10 minute) rezultatul analizelor dorite.
Pregătirea corectă a animalului înainte de recoltare face ca munca de echipă medic veterinar-proprietar să fie un succes!
Suntem aici pentru binele prietenilor noștri cu blană!
Echipa Vetcenter
Leave A Comment