Testarea acizilor biliari
Ce sunt acizii biliari și ce rol au în organism?
Acizii biliari sunt secretați în ficat și depozitați în vezica biliară. Acizii biliari ajută la digestia hranei, în principal a grăsimii.
Pentru pasionați voi detalia în termeni tehnici, acizii biliari primari sunt acidul colic și chenodezxicolic, aceștia se formează în ficat prin conjugarea colesterolului cu glicină și taurină. Aceștia sunt depozitați și concentrați în vezica biliară, apoi secretați în lumenul intestinal, având rol în emulsionarea grăsimilor alimentare, facilitând astfel acțiunea lipazei pancreatice asupra trigliceridelor și absorbția acizilor grași. Acizii biliari secundari: dezoxicolic și litocolatul sunt formați în colon ca metaboliți bacterieni ai acizilor biliari primari. Acidul ursodezoxicolic (UDCA), se găsește într-o cantitate redusă la persoanele sănătoase, dar sunt produși în cantități crescute la pacienții cu sindroame colestatice cronice.
Nivelele acizilor biliari pot fi modificate chiar și atunci când alte teste ale funcției hepatice sunt normale, ei fiind un indicator sensibil și specific pentru boala hepatică.
Când mâncarea este ingerată, corpul trimite un semnal către vezica biliară să se contracte și să trimită acizii biliari în intestinul subțire. Acizii biliari se amestecă cu hrana în intestine și ”sparg” grăsimile pentru a putea fi absorbite.
Care este scopul pentru care am testa acizii biliari?
Testarea acizilor biliari este un test foarte folositor pentru medicul veterinar, care îl ajută să afle dacă ficatul funcționează corespunzător. Testarea acizilor biliari răspunde la trei întrebări:
- Are ficatul suficiente hepatocite (celule componente ale ficatului) încât să își îndeplinească funcția?
- Este suficient irigat ficatul?
- Se mișcă fără impedimente, obstacole bila în și din ficat?
Testul pentru acizii biliari se bazează pe principiul că un ficat sănătos poate ”recicla” acizii biliari în timp ce un ficat afectat nu poate.
Cum face ficatul să recicleze acizii biliari?
După ce acizii biliari au ajuns în intestine, ei rămân acolo până se termină procesul de digestie. Când se încheie digestia, acizii biliari sunt absorbiți în intestin, intră în circulația sanguină și sunt transportați înapoi la ficat. În ficat, hepatocitele recuperează acizii biliari din circulația sanguine și îi retrimit în vezica biliară, unde sunt stocați până la următoarea masa.
Când este recomandată testarea acizilor biliari?
Medicul veterinar vă poate recomanda acest test de fiecare data când suspicionează o patologie sau o disfuncție a ficatului. Asta înseamnă o creştere a enzimelor hepatice apărute la analiza biochimică a sângelui, o albumină scăzută, albumina este un tip de proteină produsă în ficat, iar nivelele scăzute de albumină indică faptul că hepatocitele sunt în număr insuficient și nu reușesc să își facă treaba.
Animalele foarte tinere, în perioada de creştere pot fi testate pentru acizi biliari, valorile anormale indicând o problemă congenitală a vaselor de sânge ce alimentează ficatul.
Toate animalele care au prezentat ”crize de epilepsie” vor fi testate pentru acizi biliari pentru a exclude acest diagnostic. Bolile de ficat pot da crize epileptiforme, având cauza fie irigarea cu sânge insuficientă, fie incapacitatea hepatocitelor de a detoxifia sângele.
Pregătirea înainte de testarea acizilor biliari
Înainte de testare, animalul trebuie să NU fi mâncat 12 ore. Postul negru e o parte importantă din pregătirea animalului. Nu sunt acceptate recompense sau jucării de mestecat. Postul îi dă posibilitatea ficatului să ”recicleze” acizii biliari din circulația sanguină. Asta înseamnă că atunci când se începe testarea nu mai există sau există o cantitate foarte mică de acizi biliari în circulația sanguină.
Testarea începe prin recoltarea unei cantități de sânge numită proba înainte de masa, preprandială. Ea ne arată valoarea de început a acizilor biliari. Apoi animalul este hrănit cu o cantitate mica de mâncare umedă. La 2 ore după masă se recoltează a doua probă de sânge, numită postprandială. Ambele probe sunt testate pentru nivelul acizilor biliari.
Protocolul de recoltare este simplu, dar trebuie urmat cu strictețe. Erori cum ar fi incapacitatea de a nu hrăni animalul 12 ore, hrănirea cu o cantitate prea mare de hrană după prima recoltare, hrănirea cu hrană uscată în loc de mâncare umedă sau recoltarea celei de-a doua probă la momentul nepotrivit pot afecta validitatea rezultatelor testării.
Sunt și situații când testarea acizilor biliari nu e recomandată:
- când pacientul vomită, are diaree sau e constipat
- au avut operații care au presupus rezecția (tăierea) unei porțiuni de intestine subțire
- au fost sedați sau își revin din anestezie
- când pacientul primește acizi biliari ca parte a terapiei pentru problemele hepatice
Cum interpretăm rezultatele testării?
Dacă avem un ficat funcțional ar trebui să avem nivele foarte mici de acizi biliari în probă anteprandială și nivele ușor mărite la proba post prandială. Testul ar trebui să releve că acizii biliari eliberați din vezica biliară în timpul mesei au fost recapturați de ficat în cele 2 ore de după administrarea hranei. Concluzia este că ficatul este funcțional, hepatocitele sunt sănătoase, că există circulație sanguină adecvată și că bila circula corespunzător.
Dacă testul iese normal, asta înseamnă că ficatul este sănătos?
Nu! Câteodată rezultatul testării acizilor biliari poate fi normal, chiar dacă există o problemă la nivel hepatic. Asta se întâmplă când afecțiunea e minoră sau afectează doar o mică parte din ficat. În aceste situații, funcția hepatică nu este afectată per ansamblu și testarea iese normală, dar vor exista valori crescute ale enzimelor hepatice. Sau mai există situația când vezica biliară nu se contractă suficient și nivelul acizilor biliari va fi scăzut, chiar dacă există o problemă hepatică.
Dacă medicul veterinar suspicionează că animalul dvs are o problemă hepatică chiar dacă rezultatul testării acizilor biliari va fi normal, vă v-a recomandă analize și investigații suplimentare.
Dacă testul iese anormal ce facem?
Rezultatul testului, dacă este anormal, v-a ghida medicul veterinar spre diagnosticul de patologie hepatică, rezultatul în sine nu indică cauza, severitatea sau dacă problema este reversibilă sau nu. În funcție de simptomele pacientului și de cât de mult sunt depășite valorile de referință, medicul veterinar vă poate recomanda ecografia abdominală sau chiar biopsia hepatică.
Începând din Februarie 2020 este disponibil acest tip de testare la VetCenter Otopeni.
Leave A Comment