Babesioza, coșmarul proprietarilor
Babesioza este o ZOONOZĂ! Zoonoza este boala transmisă de la animale la oameni și invers.
Babesioza este cauzată de un parazit microscopic care infectează eritrocitele (celulele roșii din sânge) și este transmisă de CĂPUȘE!
Speciile de Babesia care produc boala la câine sunt Babesia canis vogeli, Babesia canis canis, B. canis rosii și Babesia gibsoni.
La unii pacienții putem vedea manifestări clinice, cum sunt lipsa poftei de mâncare, apatie, febră, până la manifestări agresive de tipul icterului, anemie, slăbire, urină colorată până la maro închis și o stare generală proastă., insuficiența de organ și moartea. Toate astea apar în aproximativ 6-8 zile de la momentul inoculării parazitului de către căpuşe, mai luăm în calcul încă 48-72 de ore cât a stat căpușa atașată și a transmis parazitul și rezultă ca vom vedea că se modifică ceva în starea animalului cam între 7-14 zile de la o plimbare prin zone cu vegetație bogată sau doar zone intens parazitate cum sunt Otopeni, Tunari, Corbeanca și zonele de nord al județului Ilfov, dar și partea de nord a Bucureștiului, zona Sisești, pădurea Băneasa unde avea mediul propice pentru traiul căpușelor.
Manifestări mai atipice sunt cele ale sistemului nervos central – encefalita, boală fatală sau manifestări gastro-intestinale de tip constipație, diaree.
Febra este persistentă și poate atinge valori de peste 41°C!
Modul cum va evolua starea animalului este data de tipul de Babesia cu care este infectat:
- canis vogeli are o virulență moderată, cu evoluţie subclinică, necomplicată, în general pacientul răspunde bine la tratament
- canis canis are o virulență variabilă, cu un răspuns terapeutic în general favorabil
- canis rossi este înalt virulentă și rezistentă la tratament, cu un procent de mortalitate ridicat
- gibsoni prezintă virulență moderată, cel mai adesea câinii sunt purtători asimptomatici sau subclinici.
Cum se produce infectarea?
Căpușa purtătoare de Babesii se atașează de pielea câinelui și începe să se hrănească cu sângele acestuia. Pe durata hrănirii se face transferul de saliva și paraziţi, saliva are rol anesteziant, tocmai ca animalul să nu își dea seama că are ceva pe piele. Parazitul ajunge în hematii (eritrocite sau celulele roșii ale sângelui), acolo sparge hematia și o infectează pe alta, procesul repetându-se de mai multe ori. Dacă pe animalul purtător se hrănește o căpușă neinfectată, post hrănire devine și ea purtătoare de Babesia.
Dacă avem un pacient cu stare de febră, slăbiciune și care refuză hrana luăm în calcul Babesioza.
Diagnosticul se pune prin evidențiera parazitului în frotiuri de sânge colorate și examinate la microscop.
În organism apar probleme din cauza ischemiei, adica lipsa de oxigen din țesuturi, oxigenul fiind transportat de către celulele roșii sau eritrocite. Eritrocitele parazitate sunt reținute și distruse în splină, ea având rol de filtru în organism. Organismul nu poate ține ritmul în care se distrug hematiile încât să reușească să compenseze pierderea lor, asta ducând la consecințe la nivel hepatic, renal, splenic, pulmonar, cardiac.
Un aspect important este faptul că examenul microscopic, în primele zile de boală (stadiu incipient) poate să fie negativ sau neconcludent. În aceste situații se recomandă ca pacientul să fie supravegheat de către medical veterinar, să i se repete hemoleucograma și să se trimită proba la examenul PCR dacă medicul veterinar consideră că se impune. Relația de încredere între proprietar și medicul veterinar va face diferența în diagnosticarea precoce a bolii, iar asta duce la salvarea pacientului. Cu cât identificam mai repede agentul patogen și instituim tratamentul țintit, cu atât creștem șansele de a salva pacientul.
Dacă toate celelalte analize pot fi făcute în cadrul clinicii noastre, fiind dotați cu aparatură de laborator pentru analiza hemoleucogramei, analize biochimice, examen microscopic, teste pentru detecția grupei de sânge, examenul PCR se face într-un singur loc, momentan.
Examenul PCR este cel mai sensibil și specific test, el fiind lipsit de erori. Din cauza costului ridicat vi se va propune acest tip de test doar în doua dintre situații:
- la examinarea microscopică nu se reușește evidentțierea parazitului, dar animalul are semne clinice ce indică Babesioza
- se poate institui un tratament țintit și personalizat pentru a avea rezultate cât mai rapide. Am scris mai sus că există mai multe tipuri de Babesii și ele răspund diferit la tratament.
Babesioza se poate complica, poate fi nevoie de transfuzie, procedură medicală la care am apelat de câte ori a fost nevoie.
Și totuși Babesioza este o boală pentru care există prevenție!!!
Medicul veterinar va hotărâ împreună cu proprietarul care este cea mai eficientă metodă de deparazitare externă, în funcție de mediul în care trăieşte și cât de des face baie și unde merge la plimbare.
Pot fi afectați de Babesioză toţi câinii, indiferent de sex, vârsta, de rasă sau nu!!!
Leave A Comment