Poate nici nu vă imaginați dar ciocolata, acel răsfăț dulce pentru unii dintre noi poate să îi creeze probleme de sănătate serioase prietenului dvs. cu blană.
Intoxicația cu ciocolată poate duce până la decesul animalului dacă cantitatea de ciocolată este mare și nu se intervine cu terapie specifică, administrată de către medicii veterinari.
Intoxicația cu ciocolată apare mai frecvent la câini, ei fiind mai curioși și înghițind mai multe alimente și obiecte din dorința de explorare sau joacă, decât la pisici, dar toate speciile pot manifesta simptomele intoxicației cu ciocolată.
Ciocolata este un derivat din untul de semințe de cacao (Theobroma cacao), cunoscut sub denumirea de unt de cacao.
Untul din semințe de cacao Theobroma, cunoscut sub denumirea de untul de cacao, este o grăsime obținută din semințele prăjite ale plantei de cacao Theobroma. Este grăsimea care este utilizată în ciocolată.
Cum ajunge un câine să mănânce ciocolată?
- Accidental. Aici îmi amintesc cazul unui bulldog francez care a mâncat o cremă de ciocolată considerată un eșec de doamnă care a pregatit-o. A fost o situație mai specială, câinele prezenta și simptome gastro-intestinale. A primit tratament simptomatic și s-a recuperat foarte repede.
- Conștient. Proprietarul crede că își răsfață câinele. Îmi vin în minte doua situații: o doamnă ne povestea cum cumpară din când în când tort pentru câini dumneaei, am avertizat-o care sunt riscurile consumului de cacao și o femelă de Teckel care a primit de la bunica niște ciocolată neagră drept răsfaț. Femelei de Teckel, pentru că a fost văzută în timp util i-am indus voma cu medicamente de uz veterinar și nu a avut semne clinice sau complicații.
Sfatul meu e să NU primească ciocolată! DELOC!
Toxicitatea ciocolatei este raportată la cantitatea de teobromină ingerată (înghițită). Ciocolata cu lapte conține mai puțină, ciocolata neagră (amăruie) conține mult mai multă. Deci ciocolata amăruie îi pune viața animalului dvs mai mult în pericol.
Ce manifestări poate avea câinele sau pisica noastră după ce a mâncat ciocolată?
- în primul rând ele apar cam la 3-6 ore de la ingerare
- manifestări digestive: vomă, diaree, diaree cu sânge
- manifestări respiratorii: respirație accelerată
- manifestări neurologice: tremurul membrelor, convulsii, agitație, hiperactivitate
- semn clinic întâlnit în toate intoxicațiile: scăderea temperaturii corporale
- inițial temperatura corporală poate fi crescută din cauza activitații musculare intense, apoi scade
Intoxicația cu ciocolată reprezintă o URGENȚĂ!
Cu cât animalul ajunge mai repede la medicul veterinar cu atât îi crește șansa unei recuperări cât mai rapide.
Tratamentul este unul nespecific, neexistând antidot împotriva teobrominei.
Medicul veterinar va consulta animalul, îl va examina și îi va recolta sânge pentru analize pentru a evalua dacă organele interne au fost afectate. La VetCenter deținem aparatură de laborator care ne oferă rezultatul foarte rapid pentru a putea acționa cât mai repede în favoarea pacientului.
Tratamentul este unul de susținere a organelor interne, de rehidratare prin perfuzii și terapie medicamentoasă adaptată situației pacientului.
Prevenția rămâne sfatul nostru și în această situație!
Depozitați ciocolata departe de nasul curios și gura pofticioasă a prietenilor dvs!
Dr. Karla Radi-Ciupercă
Medic Veterinar, VetCenter Otopeni
Leave A Comment