Câinii, prietenii noștri dragi, pot suferi și ei de boli ale ficatului. Afecțiunile hepatice (bolile ficatului) sunt dintre cele mai frecvente boli diagnosticate în cabinetele veterinare dotate cu laborator de analize.
Adesea proprietarii nu știu că au un câine bolnav de afecțiuni hepatice până boala nu devine foarte gravă sau i se fac analize de sânge din alte motive ( înaintea unei operații).
În analiza de laborator veterinar cel mai des apar modificați următorii parametri: GGT, ALT/GPT și AST/GOT.
GGT (gama-glutamiltransferaza) este o enzimă legată de membrana celulară, implicată în metabolismul glutationului (cel mai puternic antioxidant). Deși GGT este prezent în numeroase țesuturi (niveluri ridicate în pancreas, rinichi și mucoasa intestinală), creșterea GGT-ului seric este considerată în principal un marker al bolii hepatice. El este crescut în următoarele boli hepatice: ciroză hepatică, hepatită, colangiohepatită (inflamația ficatului și a vezicii biliare), neoplazie (cancer) hepatic sau biliar, tratament cu corticosteroizi sau concentrație crescută de corticosteroizi endogeni, hiperplazie (mărirea) biliară.
ALT/GPT (alaninaminotransferaza) această enzimă este specifică pentru patologia câinelui și a pisicii. Se găsește în citoplasma celulară și este eliberată în circulație ca urmare a modificărilor de permeabilitate ale membranei celulare și în cazul fenomenelor necrotice.
Apar valori crescute în neoplazie hepatică sau biliară, hepatopatie steroidiană, lipidoză hepatică, hipoxie (anemie, boli cardiovasculare), traume, ciroză, boală de stocaj de cupru (rasă predispusă: West Highland Terrier), leziune musculară severă sau necroză.
AST/GOT (apartataminotransferaza) este o enzimă localizată în citosul și mitocondriile mai multor tipuri de celule. Cea mai mare concentrație se găsește în mușchiul scheletic, urmat de ficat și mușchiul cardiac. Nivelurile crescute de AST imdică cel mai adesea leziuni hepatocelulare sau musculare.
Metodele de diagnostic sunt complementare:
– ecografia
– analize de sânge
– laparatomia de diagnostic
– analiza citologică a fluidului ascitic.
Toate aceste proceduri medicale se pot face în clinica nostră veterinară.
Tratamentul se stabilește după punerea diagnoaticului.
Leave A Comment