Cosmetica Canina
Tunsul poate fi si terapeutic, el facand parte din terapia pentru anumite boli de piele. Sunt patologii dermatologice care se trateaza mai bine si mai rapid daca animalului i se scurteaza blana pe durata terapiei. In cazul acesta estetica nu mai primeaza, e mai important sa vindecam problema de piele.
Tunsul igienic se practica pentru a ajuta animalele cu blana lunga sa treaca mai usor prin perioadele calde, chiar daca un Golden Retriever, Ciobanesc Mioritic sau Ciobanesc Caucazian nu se tund conform specificul rasei, ei schimbandu-si tipul de par de 2 ori pe ani prin naparlire, tunsul poate reprezenta o solutie pe timpul verii.
Nu recomandam tunsul foarte scurt pentru ca parul are rol de filtru UV pentru piele, impotriva razelor solare. Recomandam scurtarea frecventa a lungimii firului de par la cainii carora le creste parul in lungime pe toata perioada anului.
Frecventa tunsului este data de specificul rasei: Bichonul, Shih Tzu-ul, Caniche-ul, Westie-ul se tund regulat, la interval de 2-3 luni, parul lor avand tendinta sa se incalceasca de aici rezultant calti ce pot fi indepartati doar daca sunt tunsi aproape de piele. Aceasta amanarea a tunsului mai mult de 3 luni la rasele amintite duce la imposibilitatea realizarii unui tuns estetic reusit.
Mentinerea unei blanite scurte ajuta la prevenirea aparitiei bolilor de piele si foarte important asigura o mai buna eficacitate a pipetei sau zgarzii antiparazitare.
Tunsul cainilor la noi se practica exclusiv cu produse profesionale dedicate grooming-ului canin: masina de tuns profesionala, cutite de tuns profesionale pe care le inlocuim regulat, foarfece de tuns profesionale, foarfece de filat profesionale, trimere, perii, piepteni, tesale toate special adaptate toaletarii animalelor.
Mai presup de partea estetica ii oferim animalului un serviciu de cosmetizare fara stres, animalele sunt bucuroase sa o intalneasca pe colega noastra care se ocupa de cosmetica, ea dand dovada de multa rabdare si profesionalism in abordarea animalelor speriate sau agresive.
TUNDEM FARA ANESTEZIE!
Am hotarat sa folosim anestezia pentru manopera de tuns in prea putine cazuri incat sa merite sa fie amintite. Preferam sa petrecem mai mult timp pentru cosmetizarea unui animal, decat sa apelam la varianta facila de a il anestezia. Anii precedenti ne-au demonstrat ca ne putem indeplini misiunea de a tunde un caine apeland la rabdare si profesionalism, asa ca pentru noi anestezia este ultima solutie atunci cand vine vorba de tunsul cainelui.
De ce e important sa folosesti instrumente dedicate tunsului de animale: previn orice fel de ranire accidentala in timpul tunsului, sunt usor de curatat si sterilizat, nu ciupesc si nu taie pielea animalului.
Spalatul este indicat sa se faca obligatoriu dupa baie, particulele de par si piele moarte putand da mancariri cainilor.
Spalatul se poate realiza la frecvente diferite, dupa tuns, cand animalul s-a murdarit sau regulat in cadrul terapiilor pentru problemele de piele.
Cat de des se spala cainele este dictat de stilul de viata al cainelui, un caine care sta in curte ar trebui sa fie spalat cam de 2 ori pe an pentru a ajuta pielea animalului sa se curete de mizerie, par mort, piele descuamata si ar fi bine sa se faca intr-un mediu dedicat acestei proceduri: un bazin cu apa calda curenta, sampon profesional aplicat de 2 ori si uscare cu uscator profesional care ajuta la indepartarea mizeriei de pe suprafata pielii.
Un caine care traieste in apartament trebuie spalat mai des cu sampoane speciale pentru caini (NU se foloseste samponul de oameni) care sa sustina refacerea filmului hidrolipidic (grasimea si apa din piele care o mentin hidratata). Spalarea poate scadea efectul pipetei antiparazitare daca samponul utilizat este prea agresiv sau nepotrivit pentru tipul de piele al cainelui.
Spalarea este urmata de uscarea cu uscator profesionist si cu perierea cu care se descurca blanita, toate acestea asigurand o blanita sanatoasa si stralucitoare.
Serviciu NOU! Tratament blanita:
Tratamentul blanitei consta in aplicare unor masti special concepute pentru nevoile tipurilor de blanita al cainelui dvs. Specialistul va decide ce tip de masca i se potriveste cel mai bine blanitei animalului dvs.
Sunt rase de caini care naparlesc de 2 ori pe an, pentru ele este mult mai potrivit sa fie periati cu perii si tesale speciale care sa le indeparteze parul mort si sa il descalceasca acolo unde e cazul.
Rasele cele mai frecvent periate de noi sunt:
- Akita Inu,
- Husky,
- Golden Retriever,
- caini metisi care au firul de par lung si naparlesc.
Urechile necesita atentie deosebita din partea noastra si a proprietarilor. Tipologia variata de urechi: scurte, ridicate, lungi, lasate face ca toaletarea lor sa fie mai importanta pentru unele decat pentru celelalte, urechile care nu “respira” Cocker, Basset au tendinta de inflamare mai mare decat urechile ridicate: Ciobanesc German, Mallinois.
Curatarea urechilor se face cu instrumente speciale (nu recomandam utilizarea betelor de urechi din cauza pericolului de a ramane vata de pe ele in canalul auditiv) si cu solutii de curatare special destinate toaletarii urechilor.
Unghiile se tocesc in mod natural in timpul mersului si alergatului. Cainii care traiesc in apartament nu au suficient timp la dispozitie sa isi toceasca unghiile si ei necesita cel mai des taierea acestora. De asemenea cainii cu probleme locomotorii sau batrani au nevoie de taierea unghiilor.
Unghiile cainilor, spre deosebire de ale noastre au diverse culori: albe, maro, negre si au in interior un nerv si vascularizatie, acesta fiind motivul pentru care se recomanda ca taierea unghiilor sa fie efectuata de un profesionist, pentru a evita durerea locala si sangerarea.
Unghiile prea scurte sau unghiile prea lungi pot incomoda cainele la mers. Mai sunt unghii care cresc din pinteni si nu de putine ori acestea au lezionat pintenul, cainele necesitand ingrijiri speciale.
Glandele perianale sunt niste saculeti situati in regiunea anala a cainelui, de o parte si de alta a orificiului anal, care secreta un lichid verzui ce reprezinta amprenta fiecarui caine. In mod obisnuit, secretia acestor glande se elimina odata cu fecalele.
Vidarea glandelor perianale se impune cand acestea nu reusesc sa se goleasca singure si atunci se impune interventia unui specialist.
Semne ale umplerii glandelor perianale:
- Cainele se aseaza cu partea posterioara pe sol si se taraste
- Cainele se linge des in zona perianala
- Cainele emana un miros neplacut din zone perianala
- Cainele prezinta zona anala inflamata
Cosmetica Felina
Pisicile pot fi si ele tunse din mai multe motive, si ele sufera de caldura pe timpul verii dar si din motive de igiena a casei in care locuiesc. Avem mai multi proprietari de pisica ce aleg sa isi tunda pisica, mentindu-i blanita la o dimensiunea ce o face usor de periat si mai simplu de intretinut.
Tunsul poate fi si terapeutic, pisicile putand dezvolta probleme de piele iar pe durata tratamentului este indicat sa aiba blana cat mai scurta.
TUNDEM FARA ANESTEZIE!
Am hotarat sa folosim anestezia pentru manopera de tuns in prea putine cazuri incat sa merite sa fie amintite. Preferam sa petrecem mai mult timp pentru cosmetizarea unui animal, decat sa apelam la varianta facila de a il anestezia. Anii precedenti ne-au demonstrat ca ne putem indeplini misiunea de a tunde o pisica apeland la rabdare si profesionalism, asa ca pentru noi anestezia este ultima solutie atunci cand vine vorba de tunsul pisicii.
Chiar daca circula mitul ca pisicilor nu le place apa, unele pisici adora baia si stau cu mare placere sa fie spalate si clatite. Spalatu se va face intotdeauna cu sampon special pentru pisica, niciodata cu sampon de oameni, sampon ce protejeaza pielea si blana pisicii.
Daca blanita este mai lunga, cum e in cazul pisicilor Persane, in timpul uscarii cu feonul special blanita le este si periata.
Baile terapeutice se repeta la intervale regulate dupa indicatiile medicului veterinar.
Nu lasa pisica afara imediat ce ati sosit de la salonul de cosmetica, blana ei are nevoie de mai mult timp pentru a se usca complet, iar o blanita inca umeda este un magnet pentru murdarie.
Periajul ajuta la indepartare parului mort si a celulelor moarte de piele.
Peria cu care se efectueaza periajul trebuie sa aiba dintii adaptati tipului si lungimii blanitei. Blanita deasa se perie diferit fara de blanita lunga iar un profesionist va face din acest serviciu un moment de rasfat pentru pisica.