Pisica este un supravietuițor, așa că dacă este rănită sau se simte rău, de cele mai multe ori va ascunde starea ei și se va comporta ca de obicei, făcând dificilă descoperirea incipientă a problemelor de sănătate. O consultație periodică și efectuarea analizelor de sânge de rutină anual vor prevenii apariția unor boli la pisică, ce trec neobservate inițial și devin greu de tratat dupa ce s-au instalat de ceva timp.
Experiența conviețuirii cu o pisică, examinarea ei săptămânală și câteva informații despre părțile slabe și părțile puternice ale corpului ei vor face un proprietar responsabil să se alerteze mai rapid la modificările ce pot ascunde boli sau traumatisme.
Vigilența și grija vor duce la cheltuieli mai mici la medicul veterinar, menirea medicului veterinar fiind să prevină și doar când e cazul, să trateze.
Dacă apare o urgență, informațiile despre cum trebuie pisica ajutată vor duce de cele mai multe ori la salvarea vieții acesteia și la o mai bună recuperare post-traumatică.
Medicul veterinar are ocazia să vă consulte pisica o data pe an, cum este recomandat, examenul anual al stării de sanatate, așa că vă rugăm și vă încurajăm să ne povestiți toate schimbările de comportament sau mediu înconjurator (ex. mutare în casă nouă, apariția unui copil, lipsa proprietarilor o perioada mai lungă) ce au aparut în viața pisicii dvs.
1. Blana pisicii este un barometru despre sănătatea ei. Reflectă calitatea hranei pe care o primește și starea ei generala de sănătate. Blana ar trebui să fie lucioasă și lipsită de mătreață.
Când are pisica nevoie de o consultație: când blana ei arată neîngrijită, când îi stă zburlită fără motiv.
2. Fecalele pisicii ar trebui să aibă o consistență solidă, fără mirosuri respingătoare sau înțepătoare. Dacă pisicii dvs. își face nevoile afară, achizitionați o litieară pentru a putea supraveghea starea ei de sănătate și pentru a prevenii eliminarea și diseminarea paraziților interni în mediu.
Când are pisica nevoie de o consultație: dacă au acces la surse de mâncare necontrolate pot să manifeste diaree, dar diaree poate fi și semnul unei probleme mai serioase, de asemenea constipația nu trebuie trecută cu vederea, în special dacă se observă sânge în scaun.
3. Ochii pisicii sunt strălucitori, cristalini, fără secreții, roșeață sau clipiri dese.
Când are pisica nevoie de o consultatie: dacă este evidentă pleoapa a 3-a, asta poate fi semn de infecție sau că are un corp străin în ochi. Roșeața, inflamația, ingroșarea, secreții galbui sunt semne ce trebuiesc luate în serior. Dacă pupila este dilatată sau nu reacționează la surse de lumină, e nevoie urgent de o vizită la medicul veterinar.
4. Urechile pisicii pot să aibă cerumen galben, fiind considerat normal.
Când are pisica nevoie de o consultație: când cerumenul este maron închis, poate indica un parazitism al urechii (râia auriculara Otodectes cynotis). Examinați urechia cu atenție, în ea pot intra semințe de plante sau ariste care pot determina mâncărimi și scuturarea capului. Cotoii se pot răni între ei în lupta pentru supremație, iar înțepăturile la nivelui urechii pot evolua foarte ușor în hematoame ce necesită tratament.
5. Temperatura corporală la pisică este cuprinsă între 38-39,2 C. Verificați urechile pisicii și dacă vi se par calde utilizați un termometru pentru bebeluși cu capătul moale pentru a determina temperatura la nivelul rectului.
Când are pisica nevoie de o consultație: când temperatura ei depășește 39,2 C! Aceasta este o situație gravă așa că vizita la medic nu suportă amânare.
Echipa VetCenter Otopeni vine în întâmpinarea nevoii de optimizare a timpilor de așteptare dar își dorește și condiții de siguranță atât pentru membrii echipei cât și pentru proprietari și vă recomandă să vă programați online înainte de vizită.
https://vet.digitail.io/clinics/vetcenter-otopeni
Leave A Comment