„Pielea este cel mai important organ din corp. Împreună cu anexele sale, formează o barieră anatomică și fiziologică esențială între mediul extern și organism. Pielea acoperă toată suprafața corporală și se continuă cu mucoase în orificiile naturale. ….Pielea se comportă ca o oglindă a statusului de sănătate și bunăstare a animalului.” Chiara Noli, medic veterinar, diplomat în Colegiul European de Dermatologie Veterinară
În funcție de mediul unde trăiește câinele, medicului său veterinar va recomanda cât de des trebuiel spălat.
Toți câinii ar trebui periați și examinați, baia oferindu-i proprietarului o ocazie bună să detecteze modificări ale pielii și blănii, modificări ale firului de păr, zone cu păr lipsă, prezența paraziților și a formațiunilor pe piele. În timpul băii părul fiind ud ajută la evidențierea anormalităților ce sunt ascunse de blana pufoasă. Orice modificare detectată trebuie comunicată medicului veterinar curant.
Băile cu șampon pot fi repetate cel mult săptămânal dacă sunt utilizate pipete pentru deparazitarea externă. Există șampoane cu efect degresant care influențează negativ eficacitatea pipetelor antiparazitare, aceastea având nevoie de filmul hidro-lipidic din piele pentru a se împrăștia pe tot corpul. Cea mai bună decizie privind achiziția unui șampon se face împreună cu medicul veterinar, el cunoscând proprietățile șampoanelor și având posibilitatea să vă recomande șamponul cel mai potrivit. Dăcă utilizați pastile cu efect antiparazitar extern, eficacitatea acestora nu este influențată de frecvența băilor.
Șampoanele pentru câini sunt concepute să curețe mizeria și pielea moartă dar și să mențină filmul hidro-lipidic atât de necesar unei pieli sănătoase.
”Șampoanele trebuie utilizate mai des în orașe și municipii din cauza poluării. Mai multe aplicări sunt necesare pe timpul verii, care este un anotimp important pentru blană din cauza efectului soarelui, vântului, nisipului și sării. Îmbăieriile vin cu mai multe beneficii:
- îmbunătățește relația dintre proprietar și animal
- o conectare și un control mai bun (handling)
- îndepărtarea părului mort
- îmbunătățirea aspectului și calității blănii
- detecția precoce a leziunilor pe pieleț
- detecția paraziților externi
Șampoanele pentru câini sunt blânde și au fost concepute pentru utilizare regulată. Produsele sunt acum disponibile pentru fiecare tip de piele și blană (grasă, uscată). ” citat din A Practical Guide To Canine Dermatology, Dr. E. Bensignor, Dr. E. Guaguere
Șampoanele pot fi utilizate pentru a curăța pielea și blana, de obicei oferind luciu blănii și facând-o moale și lucioasă. Anumite șampoane conțin agenți hidratanți sau substanțe care refac filmul protectiv superficial al pielii și părului. Șampoanele cu balsam fac mai ușoară descâlcirea, cresc volumul părului și fac blana mătăsoasă și lucioasă.
Șampoanele ar trebui aplicate în conformitate cu instrucțiunile de utilizare, în special în ceea ce privește durata de aplicare. Contactul între șampon și piele trebuie să fie de câteva minute pentru a permite șamponului să acționeze eficient. La rasele cu blana lungă câlți trebuie tunși și blană trebuie pieptănată bine înainte de a aplica șamponul. De asemena este important ca șamponul sa fie aplicat uniform, urmărind direcția de creștere a firului de păr, pentru a evita încurcarea părului.
Blana trebuie clătită foarte binbe pentru mai multe minute pentru a îndepărta tot șamponul de pe piele și blană.
FOARTE IMPORTANT: NU spalați câinii cu șampon de oameni!
Articol scris de dr. Karla Radi-Ciupercă
Leave A Comment