Anestezia este considerată riscantă de către mulți proprietari de animale, o discuție sinceră între medicul veterinar și proprietar va lămuri multe dintre temerile proprietarilor. Analizele de sânge de dinaintea intervenției vor pregăti medicul pentru eventuale complicații iar anestezia va fi mult mai sigură și adaptată fiecărui pacient. Tehnicile de anestezie, dotările și medicamentele devenite disponibile în ultimii ani în medicina veterinară fac din anestezie o manoperă medicală din ce în ce mai puțin riscantă. Ca un exemplu, îi este mult mai dăunator pentru sănătate unui animal să stea cu tartru pe dinți, riscându-și chiar viața decât să suporte o anestezie pentru detartraj.
Pentru multe animale contenția pentru examinarea clinică sau recoltarea de sânge este de departe foarte stresantă comparativ cu sedarea. Admitem ca medicamentele utilizate la sedare prezintă riscuri, dar frica, anxietatea și durerea sunt niște experiențe pe care preferăm să nu le oferim pacienților noștri, putând fi precursoarele unor probleme de sănătate.
Anestezia inhalatorie a fost introdusă recent în medicina veterinară, ea fiind utilizată la câini și pisici în ultimii 10 ani. La Vetcenter puteți beneficia de anestezie inhalatorie din 2014.
Anestezia inhalatorie este administrată animalului fie pe masca facială, fie pe sonda endotraheală.
Anestezia inhalatorie este cea mai modernă și sigură metodă de anestezie utilizată atât în medicina umană cât și în medicina veterinară. Anestezia este o stare de inconștiență indusă animalului, necesară de regulă ori de câte ori este nevoie pentru realizarea unei intervenții chirurgicale. Anestezia trebuie să ofere analgezie (suprimarea durerii), amnesia (suprimarea memoriei) și imobilizarea. Substanțele medicamentoase utilizate pentru inducerea anesteziei au de regulă aceste efecte. Prin combinarea lor se obțin toate trei efectele sau doar efectul sedativ sau analgezic.
În centrul medical veterinar Vetcenter utilizăm cu success încă din 2014 acest tip de anestezie.
În timpul anestezie inhalatorii pacientului îi sunt monitorizate funcțiile vitale, la fel ca la spitalele umane. Monitorizăm pulsul, frecvenţa cardiacă, frecvența respiratorie, saturația de oxigen și presiunea parțială a dioxidului de carbon (acesta indică cantitatea de dioxid de carbon dizolvată în sânge, precum și capacitatea organismului de a elimina gazul). Pacientul este intubat pe toata perioada intervenției atunci când se utilizează sonda endotraheală.
Toate anesteziile sunt precedate de o consultație a pacientului!
Pentru a avea cele mai bune rezultate și pentru a elimina cât mai mult riscurile anesteziei vă recomandăm efectuarea unui set de analize de sânge preoperator: hemoleucogramă, biochimie serică, ecografie, testarea pentru dirofilarioză (Dirofilaria immitis), radiografie (*radiografia se efectuează într-un centru de imagistică veterinară).
Toate testele pot fi efectuate în cadrul centrului medical veterinar Vetcenter, ideal să fie efectuate înaintea intervenție chirurgicale cu cel puțin 24 ore înainte pentru a permite echipei medicale să decidă care este cea mai bună opțiune terapeutică pentru pacient. Din 2018 avem pe lângă aparatul de biochimie umedă un aparat de biochimie uscată care ne furnizează rezultatul analizelor biochimice preoperatorii în 15 minute și la care putem să analizăm electroliții din sânge.
ATENȚIE! Pregătirea pentru recoltarea de sânge în vederea efectuării biochimiei și anesteziei presupune ca animalul să nu mai fi consumat hrană cu cel puțin 8-12 ore înainte și să nu fi băut apă cu cel puțin 4 ore înainte. Excepție urgențele!
Pe toată durata intervenției chirurgicale pacientul este monitorizat, echilibrat hidroelectrolitic, i se asigură menținea temperaturii corporale în limite fiziologice.
Beneficiile anesteziei inhalatorii:
- se poate controla și adapta nivelul anesteziei în timpul operației
- animalul se trezește într-un timp foarte scurt după intervenție, el putând pleca acasă treaz și pe picioarele lui
- ficatul și rinichii (principalele organe implicate în metabolizarea anestezicelor) sunt foarte puţin solicitate, anestezicul fiind eliminat din organism prin respirație
- analgezie totală (pacientul nu simte durere)
- este cea mai sigură anestezie pentru nou-născuți, vârstnici și animale bolnave
Leave A Comment