Câinii și pisicile sunt parte din familia noastră. Venirea lor în viața noastră ne aduce infinită bucurie. Prezența lor presupune și îngrijire specifică dar și respectarea legilor în vigoare.
Microciparea câinilor este obligatorie pentru proprietari, în Romania din 15 martie 2014.
Microciparea este un procedeu medical permanent, nedureros, efectuându-se prin injectarea sub piele a unui microcip de dimensiuni mici care conține un cod de bare unic. Microcipul se implantează în zona interscapulară a animalului dumneavoastră de companie. Microcipul este steril, se păstrează în ambalaj până la momentul implantării. Microcipul este non-alergen, nu provoacă reacții de respingere din partea corpului. Fiind unn dispozitiv medical acesta se implantează de către medical veterinar.
Microciparea este una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animalul dumneavoastră. Dacă vacanța presupune călătoria cu avionul v-ar putea interesa și acest articol: http://www.vetcenter.ro/2017/11/zbori-cu-cainele-tau-sau-cu-pisica-ta/
După implantarea microcipului, în baza de date națională se trec datele de contact ale proprietarului. Aceste date sunt accesibile medicilor veterinari încriși în RECS și cu drept de a opera în acest program. Medicul veterinar declară vaccinarea antirabică și deparazitarea internă și externă. Tot în RECS declarăm dacă un câine a fost pierdut de către proprietar, asta crește considerabil șansele ca un câine pierdut să se întoarcă la familia lui.
Au fost câini care s-au întors la familiile lor chiar și după șașe luni, unul dintre cazuri prezentându-se la noi la cabinet.
Microciparea oferă o șansă în plus ca animalul dumneavoastră să se reîntoarcă acasă.
Vă recomandăm să le puneți și un bănuț de zgardă cu numele câinelui și numărul dvs de telefon.
IMPORTANT DE ȘTIUT:
– câinii fără microcip (neidentificați) aflaţi pe spațiile publice sunt considerați câini comunitari, fără stăpân și vor veni să îi ia hingherii
– câinii din adapost care nu sunt revendicați de proprietari vor fi eutanasiați în două săptămâni de la prindere
– când ieșiți cu câinele la plimbare sunteți obligat să aveţi la dvs carnetul de sănătate și dovada înregistrării câinelui în RECS (documentul eliberat de medical veterinar la identificarea și înregistrarea câinelui în RECS)
– Înregistrarea în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân) este făcută exclusiv de medicul veterinar și sunteți obligați să anunțați medicul veterinar, în termen de 7 zile, asupra evenimentelor referitoare la animal: vânzare, cumpărare, donare, pierdere, dispariție, furt, moarte.
– atunci când găsiți un câine pierdut, persoana care l-a găsit are obligația de a anunța, după caz și/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrative-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele, în vederea depistării și anunțării proprietarului.
*Nota autorului: serviciile de gestionare ale câinilor fără stăpân din România NU sunt ce vedem noi la Discovery Chanel, încă se utilizează metode barbare de capturare ale câinilor din teritoriu. Odată ajunși în adăposturi viața lor devine un calvar. Eu personal am pierdut 2 câini microcipați și înregistrați în Recs, unul dintre ei s-a întors cu crotaliu (cercel galben) în ureche, semn că nu i-a verificat nimeni microcipul.
Așa că dacă vedeți un câine pierdut mai bine îi faceți poze cât mai clare și îl postați pe rețelele de socializare, s-a dovedit o metodă foarte bună de a găsi stăpânii animalelor pierdute.
Serviciul de microcipare din cadrul cabinetului veterinar VetCenter Otopeni include:
– microciparea căţelului cu microcip
– eliberarea unui carnet de sănătate nou, cu serie unică, obligatoriu conform legii
– înregistrare în RECS – un exemplar rămâne în cabinet pentru 5 ani și un exemplar este dat proprietarului, care are obligația să îl păstreze toată viața câinelui.
Serviciul de microcipare poate fi realizat și la domiciliu, pentru deplasări la domiciliu e nevoie de programare la 0725588667.
Leave A Comment